Zielone koktajle – ich największe zalety.

News

Jedna z najistotniejszych cech zielonych koktajli jest to, że posiadają olbrzymią dawkę chlorofilu, dostarczana do naszego organizmu w sposób prosty i łatwo przyswajalny. Do tego koktajle działają oczyszczająco na nasz organizm, pomagają w usuwaniu toksyn i metali ciężkich z komórek i krwi.

Picie koktajli zatem poprawia ogólne funkcjonowanie organizmu, który po oczyszczeniu i dostarczeniu odpowiedniej ilości cennych witamin i składników mineralnych, jest bardziej odporny na stres, zmęczenie i różnego rodzaju choroby, w tym także nowotworowe. Zielone koktajle zapewniają nam energię witalną i poprawę wyglądu skóry oraz włosów. Przede wszystkim jednak są głównym źródłem chlorofilu, czyli tzw. krwi roślin, które tylko one mogą wytworzyć, a nam jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zielony barwnik jest naturalną bronią skutecznie przeciwdziałającą bakterii i wolnych rodników, czyli substancji odpowiedzialnych za procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo zielone liście i łodygi to bogactwo magnezu i żelaza. Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zatem chroni nas przed efektem stresu, a żelazo wpływa na proces tworzenia się krwi w organizmie. Koktajle sporządzone z roślin zielonoliściastych są obfite w kwas foliowy, niezbędny do procesów zachodzących w układzie pokarmowym, krwionośnym i nerwowym, oraz przy wchłanianiu żelaza.

witaminy w zielonych warzywach Kwas foliowy, czyli inaczej witamina B9, jest niezmiernie ważna dla kobiet w ciąży i tych, które przygotowują się do etapu ciąży, ponieważ odpowiada w dużej mierze za rozwój mózgu u płodów w łonie matki i nie dopuszcza do zniekształceń cewy nerwowej nienarodzonego jeszcze dziecka. Również dla mężczyzn witamina B9 odgrywa dużą rolę i powinni oni zadbać o prawidłowy jej poziom, ponieważ ta witamina odpowiada i sprzyja jakości nasienia. Koktajle są najbardziej optymalna formą podawania wielu warzyw i roślin liściastych, które w surowej formie nie są możliwe do spożycia ze względu np. na twardość łodygi. Zatem pamiętajmy, aby wprowadzać je regularnie do diety, co zapewni nam zdrowie i piękny wygląd.