Przegląd cech idealnego blendera

News

Jeszcze przed zastanowieniem się nad tym, jaki blender będzie najlepiej wywiązywał się z zadań, które zamierzamy przed nim stawiać, powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie o to, jaki budżet może zostać wydany na tego rodzaju przedsięwzięcie.

Oczywiście, nie brakuje osób, dla których ważna jest nie tyle cena, ile parametry, należy jednak liczyć się również z tym, że nie każdy może pozwolić sobie na jednakowo duży wydatek. Co ważne, już od dawna przekonujemy się, że droższe wcale nie musi być synonimem lepszego. Na pierwszy plan wysuwa się jednak odpowiedź na pytanie o to, czy warto zainwestować w blender kielichowy, czy tez w rozwiązanie ręczne. Blender kielichowy charakteryzuje się przede wszystkim większą mocą niż jego ręczny odpowiednik, a co za tym idzie, rozbijanie twardych produktów takich, jak choćby kostki lodu przychodzi mu z łatwością, a my jako jego użytkownicy nie musimy obawiać się o to, że nasza dość nietypowa zachcianka doprowadzi do uszkodzenia tego rodzaju urządzenia.

Blendery ręczne są słabsze, za ich zakupem przemawia jednak to, że są poręczne. Jeszcze nie tak dawno pewne znaczenie miała w tym kontekście różnica cenowa, obecnie jednak jej rola maleje. Innym czynnikiem, który powinien być brany pod uwagę jest moc blendera. Jedna z najczęściej przytaczanych zasad mówi o tym, że im jest ona większa tym lepiej dla użytkowników blendera, osoby, które mają doświadczenie praktyczne często powtarzają zaś, że na urządzenia o mocy niższej niż 500W nie warto nawet spoglądać. Oszczędność na zużytej energii elektrycznej nie jest obecnie zbyt duża, nie można zaś zapominać o tym, że zakup słabszego blendera skazuje nas na dłuższe miksowanie.

moc blendera Obudowa blendera często jest postrzegana jako czynnik o drugorzędnym znaczeniu, tymczasem okazuje się, że jej ignorowanie może być decyzją pociągającą niekorzystne skutki. Najczęściej możemy wybierać pomiędzy rozwiązaniami wykonanymi ze stali nierdzewnej oraz plastiku. Te pierwsze nie tylko sprawiają wrażenie bardziej eleganckich, ale również nie żółkną, choć są też cięższe niż blendery plastikowe. Innym czynnikiem wartym analizy jest regulacja szybkości blendera, wielokrotnie można bowiem przekonać się o tym, że różne produkty spożywcze mają nieco inne oczekiwania pod tym względem. Ostatnim czynnikiem poddawanym przez nas analizie jest zarówno konserwacja, jak i mycie blendera. Najlepiej, jeśli można to robić pod bieżącą wodą, jeśli bowiem mycie blendera będzie nam zajmowało wiele czasu, będziemy unikali korzystania z niego.