Wyciskarka do soków czy sokowirówka?

News

Czym jest wyciskarka do soków?

Wyciskarki do soków są swego rodzaju nowością na rynku polskim. W świadomości przeciętnego Polaka do wytwarzania soku służy raczej sokowirówka. Często - niestety mylnie - słowo wyciskarka kojarzy nam się z urządzeniem do wyciskania soku wyłącznie z cytrusów. Okazuje się jednak, że wyciskarka do soków i wyciskarka do cytrusów to kompletnie różne od siebie urządzenia. 

Choć na świecie - zwłaszcza na zachodzie oraz w Chinach i Japonii - wolnoobrotowe wyciskarki do soków znane są od lat, w Polsce dopiero zaczynamy dostrzegać ich niewątpliwe zalety i traktować jako nieodzowny element wyposażenia kuchni. Przed zakupem tego sprzętu warto jednak dokładnie rozeznać rynek i dobrać idealne urządzenie do naszych potrzeb. A jest w czym wybierać - w tej chwili niemal każdy szanujący się producent sprzętu AGD ma w swojej ofercie conajmniej kilka modeli wyciskarek. Różnią się budową, zasadą działania i wydajnością.

Jak działa wyciskarka?

Sposób pozyskiwania soku z wyciskarki jest kompletnie inny od zasad działania sokowirówki. Wyciskarka odciska sok na zasadzie miażdżenia przy niewielkich obrotach (ok. 80-100 obr/min) - sokowirówka natomiast odwirowuje rozdrobniony i roztarty miąższ przy prędkościach od 1500 do nawet 13 000 obr/min. Tak ogromna różnica w technologii pozyskiwania soku ma wpływ przede wszystkim na jego jakość. Sok uzyskany przez wyciskarkę zawiera o wiele więcej cennych składników, witamin i mikroelementów. 

Sercem wyciskarki jest wałek ślimakowy, którego zadaniem jest kruszenie i miażdżenie surowca, a następnie odciśnięcie go przez sito. Wyciskarki te charakteryzują się prostą budową, a co za tym idzie także prostym składaniem, rozkładaniem i myciem. 

Na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Zakup wyciskarki do soku to wbrew pozorom bardzo ważna decyzja, szczególnie że dobre urządzenia nie należą do tanich. Warto więc rozpatrzyć wszystkie za i przeciw oraz odpowiedzieć sobie na kilka kluczowych pytań, dzięki którym unikniemy rozczarowania.

Po pierwsze zastanówmy się z czego głównie będziemy wyciskać sok? Zarówno sokowirówki, jak i wyciskarki pozwalają uzyskać sok z najbardziej popularnych warzyw i owoców, takich jak jabłka, pomarańcze, marchew czy buraki. Problem jednak pojawia się w momencie kiedy mamy ochotę na sok ze szpinaku, natki pietruszki, kapusty, mlecza, malin, jagód czy porzeczki. Z tym wyzwaniem na pewno nie poradzi sobie sokowirówka - wyciskarka jednak jest do celu wręcz stworzona.

Po drugie, zastanówmy się jaki rodzaj soku najbardziej nam odpowiada? Wolisz gęsty, esencjonalny sok z drobinkami owoców i warzyw jaki da Ci wyciskarka, czy wolisz nieco bardzie wodnisty i klarowny sok z sokowirówki? Czy zamierzasz pić sok zaraz po jego przygotowaniu, czy raczej następnego dnia? Pamiętaj, że tylko sok z wyciskarki nadaje się do przechowywania - ten z sokowirówki należy wypić od razu. 

Po trzecie, ustalmy jakie ilości soku mamy zamiar wyciskać. Jeśli zależy nam na szybkim przerobieniu na sok dużej ilości warzyw i owoców, to sprawdzi się tu raczej sokowirówka. Wyciskarka ma zdecydowanie mniejszą wydajność, ale za to zyskujemy na jakości przygotowanego napoju. 

Jak więc widać, zakup wyciskarki to ważna decyzja, którą warto dobrze przemyśleć by dobrać dla siebie idealne urządzenie. Jeśli zrobimy to dobrze, z pewnością takim zakupem - jak i świetnym zdrowiem - będziemy się cieszyć przez długie lata.