Wojnę z cholesterolem czas zacząć! 5 soków na obniżenie cholesterolu

News

Dręczą Cię koszmary o tym, że dostajesz zawału? Zrób coś, by więcej nie spędzały Ci one snu z powiek – zadbaj o siebie. Zawał jest efektem niewydolności układu krążenia, a to schorzenie jest skutkiem wysokiego poziomu złego cholesterolu.

Co ciekawe, efektem wysokiego stężenia złego cholesterolu we krwi może być również udar, niewydolność nerek, miażdżyca, nadciśnienie oraz uszkodzenie nerwu wzrokowego. Jak więc można obniżyć cholesterol? Odpowiedź brzmi – pij świeżo wyciskane soki i świeżo tłoczone oleje.

Obniżenie cholesterolu

Obniżenie cholesterolu przy pomocy leków okazuje się nieskuteczne – alarmują naukowcy. Co więcej, medykamenty mogą nawet szkodzić naszemu zdrowiu uderzając w naszą pamięć, nerki czy wątrobę. Ponadto, obniżenie złego cholesterolu nie następuje również w wyniku podwyższania poziomu dobrego cholesterolu.

Aby skutecznie walczyć z cholesterolem wystarczy prowadzić zdrowy tryb życia. Badanie Interheart pokazało, że zdrowe nawyki żywieniowe i sport powodują 90% spadek ryzyka zawału, 91% spadek ryzyka cukrzycy i 80% spadek ryzyka udaru mózgu.

Jak więc powinny wyglądać nasze nawyki żywieniowe?

Powinniśmy przede wszystkim spożywać dużo warzyw, alg i kwasu alfa-linolenowego. Nasz organizm przetwarza ten kwas, by łagodził stany zapalne i rozrzedzał krew. Jego wysoka zawartość występuje przede wszystkim w rzepaku i świeżo tłoczonym oleju rzepakowym.

Jednocześnie, należy pamiętać iż nie można bezkarnie jeść różnego rodzaju tłuszczów nienasyconych. Istnieją bowiem tłuszcze trans, które powodują nadwagę i zmniejszają wrażliwość organizmu na insulinę. Tłuszcze trans są zawarte m.in. w maśle i przemysłowo utwardzanych olejach roślinnych.

Poziom cholesterolu

W kuchni należy więc postawić na różnorodność i zamiast samego masła używać również zdrowych olejów (rzepakowego, sezamowego, słonecznikowego, sojowego), a także dobrej jakości margaryn. Aby skutecznie dbać o zdrowie i zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału należy spożywać świeżo wyciskane soki, zawierające witaminy i fitosubstance, a także zdrowe oleje (świeżo wyciskane z rzepaku, słonecznika czy sezamu).

Co powinniśmy jeść?

 Świeżo wyciskane soki, warzywa i owoce — najlepsze są soki z warzyw liściastych, strączkowych i bulw (z wyjątkiem ziemniaków); zawierają bowiem witaminy, minerały, przeciwutleniacze, substancje przeciwzapalne i rozrzedzające krew,

Witaminę C zawartą w pietruszce, owocach dzikiej róży, owocach cytrusowych, papryce, gryce, czarnej porzeczce, brzoskwiniach, wiśniach, winogronach, śliwkach. Powinna być obecna w każdym Twoim posiłku, by stała się łatwo przyswajalna!,

Kiełki - zawierają kilkaset razy więcej cennych substancji odżywczych niż całe rośliny. Kiełki bazylii, brokułu, chia, chińskiej róży, ciecierzycy, czosnku, fasolki mung, fasolki adzuki, gryki, jęczmienia, koniczyny, lnu, lucerny, orkiszu, pszenicy, rukoli, słonecznika i soczewicy mają doskonały wpływ na układ krążenia i serce.

Zboża — w niewielkich ilościach i w niewielkim stopniu przetworzenia! Należy wybierać produkty pełnoziarniste,

Olej rzepakowy i oliwę z oliwek — najlepiej własnoręcznie tłoczone. Takie oleje zawierają kwasy omega-3, enzymy, witaminę E i inne zdrowe substancje. Jednakże gdy olej jest wystawiony na światło i temperaturę cenne substancje giną. Należy pamiętać, by przechowywać oleje w ciemnej butelce, a najlepiej spożyć od razu!,

Olej lniany — najlepiej świeżo tłoczony i połączony z oliwą z oliwek. Odpowiednią dla zdrowia mieszanką jest 5 dowolnych objętości oleju lnianego na 34 objętości oliwy z oliwek,

Tłuszcz gęsi – nie jest toksyczny pod wpływem temperatury, dlatego można go używać do gotowania i smażenia,

Tłuste ryby – są bogate w witaminę D; najlepiej spożywać 3-4 porcje w tygodniu. Można je zastąpić, jedząc tygodniowo 360 do 480 g makreli, śledzia, sardynek, łososia, klenia, dorsza, pstrąga, gromadnika, białych ryb, pstrąga tęczowego, okonia, stynki, czarniaka. Zdrowe są też inne owoce morza – ostrygi, krewetki, niebieskie mule,

Zieloną herbatę - zawiera przeciwutleniacze,

Świeżo wyciskane soki